De Costa Cálida strekt zich uit over zo'n 250 kilometer, van het strand van La Carolina, bij Águilas, vlak bij de grens met de provincie Almeria, tot aan het strand van El Mojón, aan de grens met Alicante. Deze kuststrook, die behoort tot de provincie Murcia , baadt zich 320 dagen per jaar in de volle zon, met een gemiddelde dag en nachttemperatuur van 17°C(gemiddelde dagtemperatuur 21°C), en biedt toegang tot twee verschillende zeeën: De Mar Menor, ofwel 'de kleine zee', het grootste natuurbad ter wereld en een waar paradijs voor alle soorten watersport, en de Middellandse Zee, met zijn uitgestrekte zandstranden en grote variatie aan kustlandschappen.


Binnen de grenzen van deze kust is alles mogelijk. U kunt er leren zeilen, duiken en zoeken naar gezonken scheepswrakken in één van de mooiste duikgebieden van Spanje, wandelen door prachtige natuurparken, de heilzame werking zoeken van de modderbaden, of u verbergen in de intimiteit van de kleine rotsbaaitjes waar
u in alle rust een bad kunt nemen.
Costa Calidachart_sun
costa calida mar menor1
320 dagen zon per jaar


Maar, de Costa Cálida biedt niet alleen zon en strand. De stad Cartagena  herbergt ware archeologische schatten, zoals het recentelijk ontdekte Romeinse theater, modernistische architectuur en interessante musea, een afspiegeling van het rijke verleden van deze maar liefst drieduizend jaar oude havenstad. Een belangrijke plaats in de beschrijving van deze kust verdienen de fiestas, talloze folkloristische bijeenkomsten, vol kleur, licht, muziek en traditie, die bepalend zijn voor de unieke sfeer van jaarmarkten, kermissen en festiviteiten, als de Bedevaart naar de Maagd van de Kleine Zee (La Romeria de la Virgen en el Mar Menor), Carnaval, het feest van de Carthagers en Romeinen (Cartagineses y Romanos) en het flamencofestival Cante de las Minas de la Unión, of de plechtige paasweek (Semana Santa). Tot slot is er de exquisiete Mediterrane keuken die stoelt op een perfecte combinatie van vis en schaal- en schelpdieren met de producten uit de moestuin, en, niet te vergeten, de vriendelijke en gastvrije bevolking waarbij de gast zich al snel thuis zal voelen.

De Costa Calida grenst in het noorden aan de Costa Blanca en in het zuiden aan de Costa de Almeria. Belangrijkste plaatsen aan de Costa Calida zijn: Cartagena, Mazarron, Murcia , Aguilas en Mojacar.

Kust routes - Costa Calida
De Mar Menor - Costa Calida
De zuidoostkant van de regio Murcia komt uit aan de oever van de Mar Menor, volgens de olympische zwemster en Hollywood-ster Esther Williams, "het grootste zwembad ter wereld". Een zwembad met een oppervlakte van 170 vierkante kilometer en van geringe diepte, zwoele winden en lauw water, omgeven door een moderne infrastructuur van hotels en sportvelden die dit oord maken tot de meest geprivilegieerde plek van Europa voor de beoefening van alle soorten watersport. Deze "Kleine Zee" werd ooit reeds door de Feniciërs en later door Arabische vorsten verkozen als zomerresidentie. Tegenwoordig biedt de Mar Menor plaats aan ieder die zoekt naar rust en gezelligheid, voor een plezierige en warme vakantie in elk willekeurig jaargetij.

El Mojón, het regionaal park van Las Salinas en San Pedro del Pinatar - Costa Calida
De Costa Cálida begint in het noorden bij El Mojón, een voormalig vissersdorp met een magnifiek Mediterraan zandstrand, dat begint op de grens met de provincie Alicante en ligt ingebed in uitgestrekte rietvelden. Op een steenworp afstand van EI Mojón ligt het Parque Regional de las Salinas y Arenales de San Pedro del Pinatar, het belangrijkste wetland van de regio Murcia, waar elk jaar aan het einde van de zomer grote zwermen roze flamingo's foerageren, op weg naar het noorden van het Afrikaans continent. De bijna 900 hectaren van het park omvatten een particuliere zone, voor industrieel gebruik en met beperkt recht van toegang, in de vorm van zoutpannen, bestaande uit een complex netwerk van plassen en bassins waar zich tal van vogelsoorten schuilhouden; deze zoutpannen werden reeds geëxploiteerd door de Romeinen en ook nu wordt er nog zout gewonnen. Het gedeelte met openbare toegang bestaat uit dennenbossen, duinen en zandstranden met kristallijne wateren, zoals het strand Playa de la Llana, die te voet of op de fiets kunnen worden verkend Zeer de moeite waard is een bezoek aan de encanizadas, rieten vlechtwerken voor de visvangst, van Moorse origine, die traditioneel in deze zone worden gebruikt. Zij bevinden zich bij de zogenaamde Puntas de Algas ("algenpunten") en zijn geplaatst in een van de drie punten waar de uitwisseling van water plaatsvindt tussen de Mar Menor en de Middellandse Zee.

Lo Pagán en de geneeskrachtige modderbaden - Costa Calida
De route langs de Mar Menor begint bij Lo Pagán, een plaatsje op twee kilometer van San Pedro del Pinatar, begiftigd met de beste openlucht modderbaden van heel Europa. De modderbaden die genoten kunnen worden in de zone van Las Charcas de las Salinas ('de zoutplassen') worden aanbevolen voor alle soorten huidaandoeningen en vormen van reumatiek. Het is aan te bevelen om deze modderbaden te combineren met zoutwaterbaden, want het water van de Mar Menor heeft een belangrijke therapeutische waarde, dankzij de hoge concentratie aan minerale zouten en jodium. Verschillende hotels en residenties bieden specialistische behandelingen. Lo Pagán biedt bovendien kalme stranden, ideaal om te zeilen of om rustig te zwemmen. Verder noemen we Villanitos, La Puntica en de zone van Los Molinos, de Lonja de Pescado (visafslag) die op werkdagen 's morgens in alle vroegte bezocht kan worden aan de kade van de haven, en het geanimeerde nachtleven dat zich concentreert rond het gebied dat bekend is als La Curva.

Van Santiago de la Ribera tot Playa Honda - Costa Calida
Vanaf Lo Pagán komt men langs de oever van de Mar Menor bij: Santiago de la Ribera, waar zich de Academia General del Aire' (luchtvaartacademie) bevindt. In de gemeente San Javier wordt elk jaar een interessant podiumkunstfestival, het Festival de Teatro, Musica y Danza georganiseerd. Vanuit La Ribera voert de N-332 ons langs het vliegveld naar Los Narejos, met het trainingscentrum Centro de Alto Rendimiento Infanta Cristina, een ontmoetingsplaats voor topsporters. Daaraan grenzend ligt Los Alcázares, verkozen door de Arabische koningen voor hun zomerpaleizen; vlakbij kan een bezoek worden gebracht aan de Torre Rame, een van oorsprong Moors gebouw dat gerenoveerd werd in de zestiende eeuw. Het Hotel de la Encarnación, waar de sfeer van begin deze eeuw nog perfect bewaard is gebleven, biedt een aangename gelegenheid om zich te laten verwennen met een warm bad met water uit de Mar Menor in een van de zeer antieke marmeren kuipen. Deze hele zone is bekend om zijn badhuizen, gebouwd uit hout en kleurrijk geschilderd, met lange vlonders die de zee in lopen, en hokken die tot nog niet zo heel lang geleden dienst deden als kleedhuisjes. langs de kust stuit de reiziger op villawijken en kleine vissersdorpjes als Los Urrutias, Los Nietos, Islas Menores, Playa Honda en Mar de Cristal, die van oudsher de belangrijkste uitwijkplaatsen vormen voor de bevolking uit de binnenlanden van de provincie, om er de zomer door te brengen.

La Manga del Mar Menor - Costa Calida
De Mar Menor is afgescheiden van de Middellandse Zee door een smalle landtong van 22 kilometer lang, la Manga del Mar Menor. De stranden daar maken, met hun heldere wateren en zanderige zeebodem, deze plek tot een van de meest geapprecieerde toeristencomplexen van de Middellandse Zee, een paradijs tussen twee zeeën, geschikt voor elke mogelijke watersport die beoefend kan worden in talloze verschillende watersportclubs en -scholen. In La Manga kan de gast kiezen uit twee zeeën; enerzijds zijn er de warme kalme wateren van de Mar Menor, bij Cala del Pino, El Galán of El Pedruchillo, en anderzijds het water van de Middellandse Zee, met stranden als Punta del Estacio, Ensenada del Esparto of Galua. Het toeristische aanbod wordt compleet gemaakt met golfbanen, een casino, de jachthaven Tomás Maestre, met meer dan 1000 ligplaatsen, magnifieke hotels, recreatiecentra, alle mogelijke soorten restaurants en een bijzonder geanimeerd zomernachtleven in de zone rond de Plaza Bohemia en El loco. Verder reizende naar het einde van de landtong van La Manga, over de brug van Tomás Maestre, komen we in de Veneziola, een zone van kanalen en geulen die de verbinding vormt tussen binnenzee en buitenwater. Van hieruit zijn de rietvelden te zien, waar de wateren van beide zeeën elkaar ontmoeten, en verderop, de zoutpannen, die een aan de Middellandse Zee uniek landschap vormen.

De Middellandse zee - Costa Calida
Van Cabo de Palos tot Águilas verandert de kust in een aaneenschakeling van kliffen en steile rotswanden van bijzondere schoonheid, eenzame baaitjes met azuurblauwe wateren, die slechts toegankelijk zijn over zee of via kleine bergpaadjes, bijna maagdelijke gebergten met dwergpalmen en kornoelje. De kust is ideaal voor onderwater speleologie, snorkelen, zeilen, wandelen over de talloze bergpaadjes en bergbeklimmen.

Van Cabo de Palos naar het Regionaal Park van Calblanque - Costa Calida
Op enkele minuten van La Manga ligt Cabo de Pal os, een vissersdorp met een gezellige haven. Vanaf de heuvel waarop de vuurtoren van het dorp staat, gebouwd midden vorige eeuw, heeft men een excellent uitzicht over de hele landtong van La Manga. Deze enclave aan de kust is beroemd om zijn heerlijke vis - en rijstgerechten die worden aangeboden in de restaurants aan de kade, en verder vanwege de zondagsmarkt, waar van alles te koop is, van fruit, producten . uit de moestuin en gepekelde vis, tot handwerk, lederwaren en platen; we bevinden ons hier tevens in een van de beste onderwatersportcentra van Spanje. Cabo de Palos heeft twee verschillende kusten: het 'Strand van de Levant' of Playa de Levante, dat zich onafzienbaar uitstrekt tot aan La Manga, heerlijk voor een wandeling in de rustiger jaargetijden, en de 'Baaien van de Avondzon' of Calas de Poniente, die steil en abrupt, zich onderscheiden door het kristalheldere water op schitterende rotsbodems. Daar vlakbij, aan de weg naar Murcia, ligt de Cala Reona, een in de zomermaanden zeer druk bezochte baai. Van hieruit kan men een wandeling maken over een rotspad langs de kloven en kliffen van de berg Cerro del Atalayón, aangegeven met geelwitte markeringen, naar het Regionaal Park van Calblanque. Zij die de voorkeur geven aan auto of fiets moeten de weg van Cabo de Palos naar Cartagena nemen, en vervolgens, na een paar kilometer, een onverharde maar goed begaanbare weg naar links inslaan die naar het park voert. Calblanque is een van de weinige zones langs de waterkant van Murcia waar het oorspronkelijke natuurschoon nog werkelijk bijna onaangetast is; een maagdelijk stuk kust met onherbergzame hoogten, duinen, lange goudgele stranden en een diepblauwe zee, zelfs in het hoogseizoen ideaal om je te onttrekken aan alle drukte; het natuurpark, dat kan worden doorkruist te voet, op de fiets of te paard, is de habitat voor een aantal bijzondere plantensoorten (zwarte jeneverbes, dwergpalm en kornoelje) en vogels (flamingo's, reigers en ooievaars rond de zoutpannen Salinas de Rasal)

Cabezo de la Fuente, Los Belones en La Sierra Minera - Costa Calida
Van Cabo de Palos loopt de weg naar Cartagena langs Los Belones. Van daaruit verdient het aanbeveling de weg naar Los Corralones te nemen en een bezoek te brengen aan Cabezo de la Fuente, een indrukwekkende uitkijktoren van waaruit men van 342 meter boven zeeniveau een geweldig uitzicht heeft over de Mar Menor. De klim omhoog is goed te doen en vergt ongeveer drie kwartier (Goed schoeisel maakt de wandeling een stuk gemakkelijker, en het verdient aanbeveling de warmste uren van de dag te mijden). Vanaf dit bevoorrechte uitkijkpunt ziet de bezoeker de vijf eilanden van de Mar Menor: Barón, Redondela, Sujeto, Ciervo en Perdiguera. Het laatstgenoemde eiland is een belangrijke trekpleister geworden voor toeristen die zoeken naar een goed bad, smakelijke sardines en een onvergetelijke caldero (rijstgerecht). Er zijn een aantal punten aan de kust waar men een boot kan nemen naar dit eiland. Verder zuidwaarts, richting Atamaria, komt men bij La Manga Club, een modern door palmbomen omgeven vakantiecomplex met drie verschillende golfbanen, tennisbanen en een sportschool, en een uitgebreid aanbod aan overnachtingsmogelijkheden, waaronder een vijfsterrenhotel. Bij de uitgang van dit luxueuze complex voert een door dennenbomen overschaduwde weg door een prachtig landschap naar Portman, de Romeinse Portus Magnus. Vanuit Portman kan een excursie worden gemaakt naar La Unión, een plaatsje dat ligt verscholen in het mijngebergte, Sierra Minera, waar Carthagers en Romeinen tonnen en tonnen ijzer en andere mineralen dolven, die vanuit Portman werden vervoerd naar alle uithoeken van het Romeinse Rijk. Als symbool van vervlogen tijden is La Sierra de la Unión nog slechts een herinnering in de vorm van doorkliefde bergen en afgegraven kloven aan de voormalige mijnbouwindustrie. In de negentiende eeuw maakte de zilverkoorts La Unión tot een nieuw Californië, verblijfplaats voor de 'nouveau riches'. Stille getuigen van de vergane glorie zijn, in het centrum van het dorp, de rijke modernistische huizen, zoals het Casa del Pinón in de hoofdstraat Calle Mayor, en de Mercado Publico, een juweel van een marktgebouw. De moeite waard zijn het mijnbouwmuseum, met een uitgebreide collectie oude gereedschappen, en het Festival del Cante de Las Minas, een flamencofestival dat al meer dan dertig maal de beste zangers van het land bijeen heeft gebracht.

Kuuroorden en warmwaterbronnen - Costa Calida

Balneario de Archena - Costa Calida
Aan de oevers van de schone en waterrijke rivier de Segura ligt, tussen een weelderige begroeiing van palmbossen, sinaasappel- en citroenboomgaarden en tropische planten, het Balneario de Archena, een ideale bestemming voor een gezondheids- en rustkuur. Het centrum, met bronnen waaruit het bijzonder mineraalrijke water opwelt met een temperatuur van 52°C, is gespecialiseerd in de behandeling van de ademhalingswegen en dermatologische en reumatische processen, en beschikt over een interne medische dienst, warmwater- buitenzwembad, tennis- en paddietennisbanen, een sportzaal, mogelijkheden voor fietstochten, een golfterrein op 15 kilometer afstand, een casino, feestzaal en bibliotheek.

Balneario de Fortuna - Costa Calida
De zoutrijke wateren van het Balneario de Fortuna wellen op met een temperatuur van 53°C en zijn bijzonder effectief voor de behandeling van astma, reuma, verkoudheid en allergieën, alsmede gynaecologische aandoeningen. De baden, reeds gebruikt door de Moren en de Romeinen, zijn ondergebracht in moderne faciliteiten: drie hotels met directe toegang tot de thermen, een openluchtzwembad met warm bronwater, ideaal voor de koude winterochtenden, en een eigen medische dienst gedurende het hele jaar.

Feesten - Costa Calida
Carnaval
Águilas: Februari. Van nationaal belang. Spectaculaire optochten en feesten, 's nachts in de openlucht, met een Nationaal Salsa Concours.
Cartagena: Februari. Van regionaal belang. De hele stad verkleedt zich en 's nachts is het
overal in de stad groot feest.
Heilige week - Semana Santa
Cartagena: Van nationaal belang. Onder de dragers van de pasos, de beeldengroepen in de processies, zijn de meest populaire: de Cofradia de los Marrajos, op Goede Vrijdag, en de Cofradia de los Californios, op Heilige Woensdag; een belangrijke processie is die van de Ontmoeting, in de vroege ochtend van Witte Donderdag op Goede Vrijdag.
Murcia: De paasweek in Murcia is bekend om zijn barokke aard, de tuindersdracht van de boetegangers en de gewoonte van de dragers en boetegangers om snoep uit te delen aan hun bekenden, die langs de kant van de weg staan toe te kijken. De processies van Heilige Maandag, Heilige Woensdag, bekend als de 'rode' processie, en die van de vroege ochtend op Goede Vrijdag zijn bijzonder de moeite waard vanwege de beeldengroepen van de beeldhouwer uit Murcia, Francisco Salzillo, die worden rondgedragen.
Lorca: Door de straten trekken spectaculaire passie-optochten, met scènes uit het Oude Testament, praalwagens, vierspannen en triomfwagens. Mar Menor: De hele kust steekt zich in kleurrijke boetekleden, en overal langs de Mar Menor trekken de processies door de straten.
De Lentefeesten van Murcia (een week na Pasen)
Bando de la Huerta: De belangrijkste dag van de lentefeesten. Duizenden en duizenden mensen van binnen en buiten Murcia steken zich in klederdracht en trekken de hele dag door de stad. Er worden bloemen gebracht aan de schutsvrouw, de Maagd van Fuensanta, kraampjes gebouwd waar gerechten worden aangeboden uit de traditionele keuken, en 's middags wordt er een grote optocht georganiseerd met dansgroepen en kraamwagens van waaruit wijn en eten wordt uitgedeeld. De begrafenis van de Sardien: Op zaterdag wordt er als afsluiting van de feesten een gekke optocht georganiseerd met Gigantes y Cabezudos (deelnemers verkleed als reuzen of als dwergen met enorme koppen), hoempamuziek en een twintigtal sierkoetsen die hun eer betuigen aan de goden van de Olympus. Er worden duizenden speeltjes uitgedeeld. De Sardien wordt verbrand aan de oevers van de rivier en 's nachts is er groot vuurwerk en kermis Mariafeesten van de Virgen del Carmen
San Pedro del Pinatar: Juli. Aaneengebonden bootjes trekken over het water van de Mar Menor, met aan boord de maagd van de zee, La Virgen del Carmen. Spectaculaire lokale sfeer. Festival del Cante de las Minas La Unión: Augustus. In het modernistische marktgebouw komen beroemde flamencozangers, percussionisten en dansers bijeen in een concours, met als prijs de Mijnlamp; festival van nationaal toeristisch belang. Semana Internacional de la Huerta
Los Alcázares: Augustus. Internationale tuindersweek. Tentoonstelling van een keur van ambachtskunst, gastronomie en tuinderstradities uit de provincie Murcia. Parallel vindt er een folkloristisch festival plaats met nationale en internationale groepen.
Festival de Teatro, Musica y Danza San Javier: Augustus. Ontmoeting van een grote verscheidenheid aan groepen met de meest spraakmakende stukken van het theaterseizoen.
Catagineses Y Romanos Cartagena: September. Vijftien dagen lang strijd tussen Romeinen en Carthagers. Kampen, parlementen, optochten, slagvelden, toespraken ...

Gastronomie - Costa Calida
De kust van Murcia dankt haar culinaire faam aan de calderos, rijstgerechten, gekookt in een gietijzeren pan volgens visserstraditie, met verschillende soorten vis, ronde paprika's en rijst. Men kent hier verschillende heerlijke bereidingswijzen, bijvoorbeeld voor de harder, de goudbrasem en de zeebaars, die onder zeezout, met witte wijn, verse tomaat, citroen en spek in de oven worden gelegd; verder wordt de vis gegrild op houtskool (gebruikelijk in de zone van Mazarrón), ingelegd, gefrituurd (voornamelijk de kleine soorten), ingezouten (vooral de mojama, ingezouten tonijn, is de moeite waard), of geroosterd met algen (traditioneel in Aguilas). De schaal- en schelpdieren (zoals de reuzengarnaal uit de Mar Menor) zijn hier uniek, en datzelfde geldt voor de pastel cierva, een pastei van bladerdeeg, gevuld met duif, konijn of kip en eieren. Onder de toetjes noemen we de rajá de melón, het liefst met meloen uit Torre Pacheco, vijgen, een stukje tocino de cielo (op basis van eidooier), druiven uit Cartagena en geitenkazen. Ter afsluiting, een asiático, heerlijke koffie met kaneel, gecondenseerde melk, likeur en koffiebonen, typisch in de buurt van Cartagena.

Klimaat - Costa Calida
De Costa Cálida heeft 3.000 zonuren per jaar met een gemiddelde dagtemperatuur van 21°C. In juli en augustus komt het kwik boven de 30°C, zodat wordt aanbevolen zich terdege te beschermen en veel vocht te drinken.Enkele foto's
costa calida mar menor la manga
westland 2009.03.25 16.33.44-0339 westland 2010.02.22 15.37.48-0387
westland 2010.02.22 15.41.11-0082 westland 2010.02.22 15.40.18-0081
Copyright © 2014 by "A.A. Westland"
All Rights reserved
info@bonito-vista.nl
Bonito Vista
Appartement in Sucina
Costa Calida Spanje!    
5 Sterren appartement
5 Sterren luxe resort
[Home][Appartement][Het resort][Costa Calida][Golf][Foto's, Webcam en Weer][Contact][Prijzen/beschikbaarheid/boeken][Gastenboek][Links en downloads]